RIT-project 5: Versterken digitale basisvaardigheden

Digitaliseringstransitie

De digitalisering van de retailsector is, mede door de COVID-19-pandemie, sterk toegenomen. Om in een internationaal georiënteerde markt competitief te blijven is het essentieel dat deze ontwikkeling doorgaat. Daartoe zal de retailsector fiks moeten investeren in geavanceerde technologieën zoals AI en omnichannel-verkoopkanalen om de efficiëntie te verhogen en de consumentenervaring te verbeteren. Hoewel digitalisering sommige traditionele functies zal vervangen, kan personeel meerwaarde bieden door te zorgen voor gepersonaliseerde en interactieve winkelervaringen. Voor de digitalisering van de retailsector dient jaarlijks 0,5 procent van de omzet (met een bandbreedte van 0,4 tot 0,6 procent) extra geïnvesteerd te worden, wat neerkomt op ongeveer 792 miljoen euro extra per jaar, naast wat ondernemers nu al investeren in webshop, data-analyse en automatisering van winkels en distributiecentra.

Digitale Basisvaardigheden

Retail In Transitie-Project met partners

Op dit moment werkt KCH aan een "skills paspoort" waarin ook digitale vaardigheden zijn opgenomen. Er is echter nog geen specifieke "digitale vaardigheden" programma voor werknemers werkzaam in de retailsector. De digitale basisvaardigheden zijn onderdeel van de huidige BCP’s in het Retail Qualification Framework, zie als voorbeeld. De kwalificatiedossiers voor het mbo worden hierop gebaseerd.

Om deze lijn voort te zetten, kunnen de Raad Nederlandse Detailhandel, De Nationale Winkelraad, Kenniscentrum Handel, CNV, FNV, brancheorganisaties en VNG [1] aan de volgende initiatieven:

  • De partners laten onder leiding van het Kenniscentrum Handel een analyse uitvoeren die zich specifiek richt op "hoe mensen leren" binnen de retailsector. Hierbij worden de behoeften en uitdagingen van werknemers in verschillende typen winkels, inclusief kleine en middelgrote bedrijven, in kaart gebracht. Op basis van deze analyse kan een opleidingsagenda worden opgesteld om medewerkers zo efficiënt mogelijk digitale basisvaardigheden over e-commerce, cybersecurity en data-analyse bij te brengen gebaseerd op hun eigen leerstijl. Deze agenda kan als uitgangspunt dienen voor training en workshops die aansluiten bij de dagelijkse praktijk van retailers.
  • Door samen te werken met gemeenten kan het RIT-project regionale programma's ontwikkelen die gericht zijn op het versterken van digitale basisvaardigheden in de retailsector. Het is de bedoeling dat in regionale/lokale detailhandelsvisies meer aandacht wordt gegeven aan het helpen van ondernemers bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Hier wordt gezamenlijk voor gelobbyd. Gemeenten kunnen helpen om deze programma's toegankelijker te maken en een ‘kracht van de regio’-aanpak te faciliteren. Hierbij worden lokale kenniscentra en ondernemersverenigingen betrokken om MKB-retailers regionaal te ondersteunen en laagdrempelige leermogelijkheden te bieden. Deze programma's kunnen ook aansluiten bij de Actieagenda mkb-dienstverlening 2024-2026.
  • Daarnaast wordt door de partijen geïnventariseerd welke huidige opleidingen en trainingen op het gebied van digitale vaardigheden goed en minder goed werken.
  • Komende SLIM MKB regelingen zouden ook specifiek aandacht moeten besteden aan digitale skills van retailwerknemers. In België is er bijvoorbeeld tot € 7.500 per jaar per mkb-bedrijf beschikbaar via de KMO-portefeuille als steun voor het volgen van externe opleidingen bijvoorbeeld een informaticacursus.

In de voorbereidingsfase is uitgebreid gekeken naar bestaande initiatieven op dit onderwerp. Het uitgangspunt is dat dit project complementair is en geen overlap creëert met de huidige activiteiten van o.a.  de 35 regionale werkcentra.

 

[1] Stakeholdergroep kan worden uitgebreid/verkleind al naar gelang agenda's

Voortgang

Gesprekken met de trekker van RIT 5 vinden momenteel plaats. Partners worden van de voortgang op de hoogte gehouden door middel van regelmatige voortgangsrapportages per e-mail. Daarnaast worden reguliere voortgangsvergaderingen ingepland (hybride). Acties of afspraken worden gedeeld met de partners, zodat zij deze met hun achterban kunnen delen middels hun gebruikelijke communicatie (nieuwsbrieven, ledenportaal etc.).

Tot slot

Door gezamenlijk op te treden, kunnen we de digitale basisvaardigheden echt effectief verbeteren. Als retailsector willen we bestaande en toekomstige initiatieven benutten om retailers te helpen flexibel in te spelen op de groeiende wensen van consumenten, terwijl we tegelijkertijd de vaardigheden van onze collega's verbeteren. Dit gezamenlijke RIT-project stelt retailers in staat actief bij te dragen bij het verbeteren van digitale basisvaardigheden. Dit komt niet alleen de sector ten goede, maar biedt ook voordelen voor de samenleving als geheel. En daar profiteren we allemaal van.

Wenst u aan te sluiten bij deze RIT mail dan naar info@mmmlekkerwerken.nl