RIT-project 7: Versterken communicatie talentontwikkeling

Uitdagingen rond imago en personeelstekort

Mkb-bedrijven in de retailsector missen vaak adequate voorlichting op het gebied van digitalisering, vaardighedenontwikkeling en verduurzaming, waardoor hun transitie naar een toekomstbestendige bedrijfsvoering wordt bemoeilijkt. De communicatie vanuit de sector over de uitdagingen en successen van deze transities schiet ook tekort, waardoor hardnekkige vooroordelen over werken in de retail — zoals het idee dat er weinig opleiding of vaardigheden voor nodig zijn — moeilijk verdwijnen.  Gebrek aan communicatie over de veranderende rol van retailmedewerkers draagt zo bij aan lage waardering voor retailbanen. Hierdoor blijft de sector kampen met uitdagingen rond imago en personeelstekort, wat de transitie naar een digitale en duurzame toekomst verder belemmert.

Communicatie En Voorlichting

Retail In Transitie-Project met partners

McKinsey (2022) en SEO (2024) onderzoek toont aan dat door samen te werken met de publieke sector het imago van de retailsector verbeterd kan worden. Daar kunnen publiek-private allianties een toevoeging op zijn.  

Daarom kunnen Raad Nederlandse Detailhandel, de Nationale Winkelraad, Kenniscentrum Handelen het ministerie van SZW[1] de volgende concrete plannen maken:

  • Ontwikkeling van een voorlichtingscampagne: de RND en de NWR kunnen een samenwerking met communicatie-experts en opleidingsspecialisten een voorlichtingscampagne ontwikkelen die gericht is op het vergroten van digitale vaardigheden binnen de detailhandel. De campagne bestaat uit online- en offlinemiddelen.
  • Organisatie van workshops en webinars: KCH kan het voortouw nemen bij de organisatie van workshops en webinars die zich richten op digitale vaardigheden, specifiek afgestemd op de verschillende functies binnen de detailhandel. Er wordt gestreefd naar een bereik van minimaal 100 deelnemers per kwartaal.

In de voorbereidingsfase is uitgebreid gekeken naar bestaande initiatieven op dit onderwerp. Het uitgangspunt is dat dit project complementair is en geen overlap creëert met de huidige activiteiten van digitale werkplaatsen binnen het beroepsonderwijs (sterker: samenwerking te zoeken met digitale werkplaatsen in de regio en met partijen die eerder door provincies zijn gesubsidieerd).    

 

[1] Stakeholdergroep kan worden uitgebreid/verkleind al naar gelang agenda's

Voortgang

Gesprekken met de trekker van RIT 7 vinden momenteel plaats. Partners worden van de voortgang op de hoogte gehouden door middel van regelmatige voortgangsrapportages per e-mail. Daarnaast worden reguliere voortgangsvergaderingen ingepland (hybride). Acties of afspraken worden gedeeld met de partners, zodat zij deze met hun achterban kunnen delen middels hun gebruikelijke communicatie (nieuwsbrieven, ledenportaal etc.).

Tot slot

Door het delen van kennis en het verbeteren van communicatie over deze transities, kunnen we de vooroordelen rondom de sector doorbreken en de sector aantrekkelijker maken voor zowel consumenten als medewerkers.

Wenst u aan te sluiten bij deze RIT mail dan naar info@mmmlekkerwerken.nl